DiabetesSuikerziekte

Diabetes

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Diabetes is een ernstige ziekte en kan nare gevolgen hebben voor uw leven. Mensen die aan deze ziekte lijden kunnen zelf niet meer de bloedsuiker goed houden. Normaal gesproken regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel met het hormoon insuline.

Wanneer je aan diabetes lijdt, dan maak je zelf geen insuline meer aan of het kan ook zo zijn dat het lichaam niet meer reageert op de insuline.

Drie soorten Diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. Al deze vormen hebben verscheidene oorzaken en vergen ook meestal een andere behandeling. Bij twijfel, kan er onderzoek gedaan worden om vast te stellen om welke vorm van diabetes het gaat.

Type 1 wordt ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd. Toch zegt dit niets over de leeftijd, want dit type diabetes kun je op iedere leeftijd krijgen. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Één van de theorieën is dat kinderen die flesvoeding hebben gehad met koemelk (koemelkallergie), meer kans hebben op het krijgen van diabetes Type 1 dan kinderen die borstvoeding hebben gehad.

Type 2 wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Maar ook deze vorm zegt weinig over de leeftijd, ook jonge mensen kunnen diabetes type 2 krijgen. Dit type is een ingewikkelde stofwisselingsziekte.

Tot slot, is er nog een andere vorm, namelijk Type 3, dat ook wel ‘zwangerschapsdiabetes’ wordt genoemd. Het ontstaat onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap, met name rond de zevende maand zwangerschap.

Andere ziekten in combinatie met Diabetes

Diabetes heeft veel met hart- en vaatziekten en nierschade te maken. Ze komen vaak samen voor. Zo kan diabetes de kans op het ontstaan van een herseninfarct vergroten en schade aan de nieren kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een hart- en vaatziekte of van diabetes. Maar andersom kan ook, nierschade kan ook weer een hart- en vaatziekte veroorzaken. Belangrijk is om te weten dat mensen met diabetes een grotere kans hebben om nierschade te ontwikkelen dan mensen zonder diabetes. Dat komt doordat de kleine aanvoerende bloedvaatjes in de nier beschadigd worden. Maar wat precies de link naar elkaar is, dat is nog niet helemaal opgehelderd in de medische wereld. Schade aan de nieren moet zo vroeg mogelijk opgespoord worden, want dit kan leiden tot nierfunctieverlies. Patiënten met diabetes zijn ook extra vatbaar voor allerlei infecties. Zo kan een diabetespatiënt bijvoorbeeld sneller een blaasontsteking krijgen. Ook is de kans op het ontstaan van bijvoorbeeld steenpuisten, of angina pectoris aanzienlijk groter.

Glucose

Glucose, ook wel druivensuiker genoemd, is een van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam. Eigenlijk is glucose een simpel en klein suikermolecuul. In voedsel zitten doorgaans vele suikermoleculen, beter bekend als koolhydraten, die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Via de wand van de dunne darm wordt het in het bloed opgenomen. Veel lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie.

Als je een maaltijd verorberd of een snoepreep eet, dan neemt de hoeveelheid glucose in het bloed toe door het grote aanbod. Onder invloed van insuline, een hormoon uit de alvleesklier, wordt glucose naar de lichaamscellen gebracht waar het wordt gebruikt voor de energieproductie of wordt opgeslagen als reservebrandstof. Voor een goed functionerend lichaam is het belangrijk dat er niet te weinig, noch te veel glucose in het bloed zit. De hoeveelheid glucose in het bloed varieert gedurende de dag. Dat hangt natuurlijk onder meer af van wat je eet en drinkt. Als iemand aan suikerziekte lijdt, dan is de glucosebalans doorgaans verstoord, waardoor het bloedsuikergehalte te hoog is. Dit is ernstig en kan lijden tot beschadiging van nieren, het hart, de ogen en bloedvaten en zenuwen.

Bloedglucosewaarde testen

Twijfelt u of uw bloedsuikerspiegel in orde is? Laat uzelf dan testen. Daarvoor kunt u terecht bij de huisarts of bij diverse gezondheidschecks. De bloedsuiker wordt dan gemeten, zodat de hoeveelheid glucose in uw bloed kan worden vastgesteld. Dit gebeurt middels een prik aan de binnenkant van uw arm en een buisje bloed dat wordt afgenomen. Het kan ook middels een vingerprik worden getest. Met een scherpe naald wordt dan een klein gaatje geprikt in het topje van één van uw vingers, waarna een paar druppels bloed wordt opgevangen.

Een regelmatige controle op bloedglucose is vooral van belang voor mensen die een hoger risico lopen op suikerziekte. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte die in de familie heerst of aan ouderdom of overgewicht. Is eenmaal de diagnose diabetes gesteld, dan zult u regelmatig moeten worden getest op glucose. Het is dan handig om een glucosemeter bij de hand te hebben om regelmatig uw bloedsuiker zelf te controleren. Het is namelijk uiterst belangrijk om inzicht te hebben in de schommelingen van uw bloedsuikerspiegel.

Lees meer over suikerziekte.