SuikerziekteDiabetes

Suikerziekte

Wereldwijd krijgen steeds meer mensen suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. Suikerziekte is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose kan halen. In totaal lijden er mondiaal zo’n 180 miljoen mensen aan deze ziekte. Er lopen ook veel mensen met suikerziekte rond zonder het zelf te weten. Voor zover bekend hebben er naar schatting zo’n 800.000 Nederlanders suikerziekte en zijn er zo’n 250.000 mensen die suikerziekte hebben zonder het te weten. Suikerziekte lijkt Nederlands volksziekte nummer een te worden. Echter blijkt uit onderzoek dat bij Surinamers, Hindoestanen, Aziatische en mediterrane mensen diabetes veel meer voorkomt dan bij autochtone Nederlanders. Een combinatie van een ongezonde levensstijl (veel en vet eten en weinig beweging) en een erfelijke ziekte blijken belangrijke oorzaken te zijn.

Hoe verminder je de kans op suikerziekte?

U kunt zelf iets doen om de kans op suikerziekte te verlagen. Wellicht weet u het antwoord eigenlijk zelf al: door zo gezond mogelijk te leven. Ondanks veel mensen dit wel weten, komt het er in de praktijk toch niet altijd van terecht. Daarom nogmaals: eet gezond, streef naar een gezond gewicht, beweeg voldoende, rook niet en drink met mate. Met zo’n levensstijl vermindert u wel degelijk de kans op suikerziekte, maar ook op andere ziekten. Als u vragen heeft over wat u het beste kunt eten, dan volgt hier een goede tip. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat een mediterraan dieet goede bescherming lijkt te bieden tegen suikerziekte en tegen hart- en vaatziekten en tegen de daaruit voortvloeiende sterfte. Een mediterrane dieet bevat veel groenten en fruit en weinig verzadigd vet. Bak voortaan dus in olijfolie in plaats van margarine, bereid veel verse vis voor in plaats van suddervlees en eet vooral heel veel verschillende groenten. Als u de mogelijkheid heeft, verwerk dan zo veel mogelijk verse streekproducten of biologische producten in uw maaltijd. En kijk vooral naar de kwaliteit in plaats van de kwantiteit.

Testen op Suikerziekte

Mocht u twijfelen of u suikerziekte heeft, laat de dokter u dan testen. Dat kan middels een simpele vingerprik. Een druppel bloed wordt dan afgenomen en het glucosegehalte wordt gemeten. Laat dat ‘s ochtends vroeg doen, als u nuchter bent. Want juist dan heeft u nog niets gegeten of gedronken en kan het beste getest worden.

Lees meer over diabetes.